NajPrzepis.pl Domowe gotowane knedliki bez mleka i bez jajka
Domowe gotowane knedliki bez mleka i bez jajka
Przepis Domowe gotowane knedliki bez mleka i bez jajka
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.7.2022

Domowe gotowane knedliki bez mleka i bez jajka

Domowy knedlik bez dodatku mleka i jajka. Smaczny, puszysty, delikatny i...

Składniki

Będziemy potrzebować:

500 g
mąki
350 ml
letniej wody
16 g
świeżych drożdży
1 łyżeczkę
cukru
1 łyżeczkę
soli
olej do posmarowania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do mąki dodaj wodę, rozdrobnione drożdże oraz cukier a na koniec również sól. Wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Gdy ciasto jest wyrośnięte, podziel je na 2 części i uformuj wałeczki. Pozostaw je jeszcze na 20 minut.
  3. Przygotuj duży garnek z wodą, doprowadź ją do wrzenia. Gdy woda wrze, włóż knedliki i gotuj je przykryte pokrywką przez około 20 minut. W trakcie gotowania nie możesz podnosić pokrywki!
  4. Po 20 minutach wyjmij gotowe knedliki, nakłuj je wykałaczką i posmaruj olejem. Smacznego!

* Wskazówka: z tego ciasta możesz też uformować kuleczki, które możesz nadziewać różnymi rodzajami nadzienia - powidła, orzechy, marmolada, nutella, ... Ewentualnie możesz przygotować roladę - jej jednak nie gotuje się w wodzie tylko na parze !!!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej 
kucharki - Diabambulka

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz