NajPrzepis.pl Domowy chleb cebulowy
Domowy chleb cebulowy
Przepis Domowy chleb cebulowy
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.11.2021

Domowy chleb cebulowy

Dziś miałam ochotę na jakieś domowe pieczywo. Już dawno nie piekłam żadnego chleba ani bułek więc znalazłam w starej książce kucharskiej przepis na ten luksusowy chleb cebulowy. Koniecznie spróbuj i Ty.

120 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Zaczyn:

20 g
świeżych drożdży
100 ml
wody
1 łyżeczka
cukru kryształ

Ciasto:

800 g
mąki
400 ml
letniej wody
2 łyżeczki
soli
2 łyżeczki
całego kminku

Ponadto:

cebula
olej
tymianek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z drożdży, wody i cukru zrób zaczyn.
  2. Pozostałe składniki do przygotowania chleba daj do miski, dodaj zaczyn i wyrób kulkę ciasta, którą pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na co najmniej 2 godziny.
  3. Podczas gdy ciasto wyrasta przygotuj cebulę, którą podsmaż na rozgrzanym oleju aż będzie złocista. Dodaj zioła według preferencji smakowych, ja dodałam tymianek. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubszy płat, nałóż ostygniętą cebulę. Ciasto złóż od góry w kierunku do środka i od dołu w kierunku do środka. Teraz w ten sam sposób przełóż również boki. Z lewej strony do środka i z prawej strony do środka.
  5. Ja podzieliłam chleb na 2 części, nie miałam dłuższej formy do pieczenia, więc otrzymałam 2 bochenki. Przygotowane bochenki włóż do formy i pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny.
  6. Następnie piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut a potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i dopiecz jeszcze około 10 minut.
  7. Upieczony chleb posmaruj osoloną wodą i pozostaw na kratce aby ostygnął.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz