NajPrzepis.pl Domowy chleb
Domowy chleb
Przepis Domowy chleb
NajKasia    ·   7.10.2021

Domowy chleb

Muszę przyznać że ten chleb jest doskonały i nie spodziewałem się że tak dobrze mi się uda już za pierwszym razem.

Składniki

Ciasto:

1 kg
mąki
600 ml
letniej wody
2 łyżeczki
soli
2 łyżeczki
kminku
1 kostka
drożdży
2 łyżki
oleju
1 łyżka
cukru
1 szt.
jajko
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw zrób zaczyn z kubka letniej wody, cukru i kostki drożdży... zanim zaczyn wyrośnie wymieszaj mąkę z solą i kminkiem, dodaj olej i zaczyn a potem stopniowo dodawaj letnią wodę - zrób gładkie ciasto.
  2. Uformuj bochenek, przykryj go ściereczką i pozostaw w cieple do wyrośnięcia na około 45 minut. Blaszkę wysmaruj smalcem lub olejem, połóż na niej bochenek wyrośniętego ciasta i ponownie pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 225°C, bochenek na wierzchu nadetnij ostrym nożem, posmaruj roztrzepanym jajkiem a następnie piecz na dole piekarnika przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 200°C i dopiecz przez 25 minut.
  3. Przepraszam za te dziury :D sprawdzałem czy nie jest surowy :D to była moja pierwsza próba i muszę przyznać, że chleb jest doskonały i zupełnie się nie spodziewałem, że od razu wyjdzie mi taki dobry :) kto spróbuje niech zostawi komentarz :)
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz