NajPrzepis.pl Doskonałe ciasto mandarynkowe - KROK PO KROKU
Doskonałe ciasto mandarynkowe - KROK PO KROKU
Przepis Doskonałe ciasto mandarynkowe - KROK PO KROKU
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   1.2.2021

Doskonałe ciasto mandarynkowe - KROK PO KROKU

Nazwa jest bardzo precyzyjna. Doskonały budyniowo-twarogowy krem z dodatkiem mandarynek na lekkim, puszystym orzechowym cieście a na wierzchu delikatna bita śmietana z czekoladą.

Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
200 g
cukru
250 g
mąki
100 g
mielonych orzechów
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
200 ml
letniej wody
szczypta
soli

Krem:

2 op.
budyniu waniliowego
300-350 ml
mleka
500 g
miękkiego twarogu
150-200 g
cukru pudru (w zależności od preferencji)
100 g
masła
2 małe puszki mandarynek

Dodatkowo będziemy potrzebować:

2 op.
śmietany kremówki
czekolada do starcia na wierzch ciasta
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier i ubijaj dopóki nie osiągniesz błyszczącej piany. Dodaj żółtka i zmiksuj je na najniższych obrotach miksera. Następnie dodaj orzechy, wodę i na końcu już łyżką wymieszaj masę z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto wylej na blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Upieczone ciasto wyjmij, pozostaw do ostygnięcia i zdejmij papier do pieczenia. Włóż z powrotem do blaszki.
  3. Odcedź mandarynki ale nie wylewaj soku. Do soku dolej mleko - tyle, aby mieć co najmniej 500 ml. Dobrze wymieszaj, dodaj budyń w proszku i ugotuj z tego gęsty budyń. Do gorącego budyniu daj dodaj pokrojone na kawałki masło i dobrze wymieszaj. Mieszając od czasu do czasu pozostaw budyń do ostygnięcia.
  4. Twaróg utrzyj z cukrem pudrem i w niewielki ilościach dodawaj ostygnięty budyń i miksuj go. Na koniec dodaj mandarynki i wymieszaj już łyżką.
  5. Gotowy krem nałóż na ciasto i ładnie wygładź, odłóż do lodówki aby stężał.
  6. Na wierzch nałóż bitą śmietanę i ozdób czekoladą.

Mój blog: Adkas-tastyfood

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz