NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Osie gniazda i ule Doskonałe dwukolorowe ule, które zrobisz nawet bez specjalnych foremek świątecznych
Doskonałe dwukolorowe ule, które zrobisz nawet bez specjalnych foremek świątecznych
Przepis Doskonałe dwukolorowe ule, które zrobisz nawet bez specjalnych foremek świątecznych
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   2.11.2021

Doskonałe dwukolorowe ule, które zrobisz nawet bez specjalnych foremek świątecznych

Po dłuższym czasie nareszcie jakiś super pomysł, jak upiec świąteczne smakołyki również bez specjalnych foremek. Wystarczy użyć zwykłej ręcznej wyciskarki do cytrusów i troszkę improwizować z ciastem.

45 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
250 g
masła
100 g
cukru pudru
1 szt.
jajko
480 g
mąki
1 łyżka
skrobi ziemniaczanej
1 łyżka
kakao
orzechy do nadziewania
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki oprócz kakao daj do miski i zrób z nich kulkę ciasta. Ciasto podziel na pół. Do jednej części dodaj łyżkę kakao.
  2. Przygotuj wyciskarkę do cytrusów i obróć do góry dnem. Do otworu włóż woreczek foliowy, aby było łatwiej wyjąć ciasto. Z jasnego i kakaowego ciasta weź mniejszy kawałek, połącz je ze sobą i uformuj kuleczkę.
  3. Kuleczkę wciśnij do wyciskarki do cytrusów, w środków zrób dołek, włóż do niego posiekane orzechy. Zalep ciastem i wyjmij  z wyciskarki.
  4. Ule układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalną folią do pieczenia i upiecz. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - obserwuj.
  5. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz