NajPrzepis.pl Doskonałe twarogowe plecaczki
Doskonałe twarogowe plecaczki
Przepis Doskonałe twarogowe plecaczki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   21.6.2021

Doskonałe twarogowe plecaczki

Te twarogowe plecaczki polecam spróbować. Naprawdę serio. Pozwolę sobie nawet na stwierdzenie, że jest to najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jadłam. Musiałam nawet w nazwie ująć słowo doskonałe, ponieważ jednoznacznie właśnie takie są. Mój mąż je pochwalił, że są lepsze niż u jego mamy. Takich komplementów nie słyszę zbyt często. Moja teściowa umiała robić doskonałe ciasta drożdżowe. Ja zwykle robiłam ciasto drożdżowe na oko, ale te plecaczki ważyłam wszystko precyzyjnie. Ciasto jest mięciutkie i lekkie, pięknie pachnie masłem, wanilią i skórką cytrynową. Po prostu poezja.

Składniki

Ciasto:

300 g
mąki z drobnego przemiału
300 g
mąki ze średniego przemiału
40 g
drożdży
80 g
cukru
300-350 ml
mleko
100 g
rozpuszczonego masła
2 szt.
żółtek
3/4 łyżeczki
soli

Nadzienie:

500 g
delikatnego twarogu
5 łyżek
cukru
3 łyżki
kaszki dla dzieci
2 szt.
jajek
1 op.
cukru waniliowego
1 szt.
cytryny - skórka
szczypta
soli

Dalej:

80 g
rozpuszczonego masło
1 szt.
jajko do posmarowania
rodzynki do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj zaczyn. Do mniejszego garnka daj 100 ml mleka, dodaj łyżkę cukru i zagrzej. Mleko ma być ciepłe, ale nie gorące. Dodaj rozdrobnione drożdże, delikatnie poprósz mąką i przykryj małym talerzykiem. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Trwa to około 10 minut.
  2. Do miski przesiej obie mąki. Dodaj sól, cukier, zaczyn, żółtka, rozpuszczone masło, cukier waniliowy. Mleko dodawaj stopniowo, ponieważ zależy od mąki i wielkości jajek ile mleka zużyjesz. Nie musisz zużyć całego mleka. Czasami wystarczy tylko 300 ml. Ciasto dobrze wyrób. Powinno być gładkie, elastyczne i nie zbyt gęste ani nie zbyt rzadkie. Przykryj je ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez godzinę.
  3. W tym czasie przygotuj nadzienie mieszając razem wszystkie składniki oprócz białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę ostrożnie wymieszaj z nadzieniem twarogowym.
  4. Ciasto rozwałkuj na delikatnie poprószonej mąką stolnicy na grubość 3 mm. Wymiary mniej więcej 32x40 cm. Zaznacz kwadraty o wymiarach 8x8 cm i pokrój. Na każdym kwadracie połóż łyżkę nadzienia. Chwyć dwa rogi ciasta naprzeciwko siebie i połącz je. Ściśnij i delikatnie obróć. To samo zrób z dwoma pozostałymi rogami ciasta. Do połączenia na środku możesz użyć rodzynek ale są one tylko do dekoracji. Niektóre po upieczeniu odpadły i rodzynki dość mocno się wysuszyły więc to już tylko Twoja decyzja. Plecaczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową podkładką. Pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
  5. Potrzyj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut. natychmiast po wyjęciu z piekarnika posmaruj każdy plecaczek rozpuszczonym masłem, następnie nakryj papierem do pieczenia i jeszcze na papier daj ściereczkę i pozostaw aby zupełnie ostygły. Ciasto pozostanie fajnie puszyste. Przechowuj również przykryte aby plecaczki niepotrzebnie nie wysychały. Są miękkie nawet na drugi dzień. Z tej ilości składników wychodzi 20 sztuk.

Mój blog: Adkas-tastyfood

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz