NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Doskonały jabłecznik bez pieczenia
Doskonały jabłecznik bez pieczenia
Przepis Doskonały jabłecznik bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   8.8.2021

Doskonały jabłecznik bez pieczenia

Zamiast klasycznie pieczonego biszkopta użyj herbatników aby przyspieszyć w ten sposób przygotowanie deseru, którego zrobienie normalnie trwa dość długo. Bez pieczenia a bardzo smaczne!

20 min.
Przygotowanie
Składniki

Będziemy potrzebować:

1,5 kg
jabłek
2 op.
budyniu waniliowego
200 g
cukru
500 ml
wody
1 szt.
cytryna
mielone orzechy włoskie do ozdoby
tarta czekolada do ozdoby
mleko do namoczenia herbatników
herbatniki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Daj je do garnka, dodaj cukier i 100 ml wody i pozostaw na chwilę, aby się dusiły aż zmiękną.
  2. 400 ml wody wymieszaj z budyniem i tę masę bez grudek dodaj do jabłek. Gotuj 5 minut a następnie dodaj sok z jednej cytryny i jeszcze chwilkę duś aż masa zgęstnieje.
  3. Przygotuj wyższą blaszkę. Spód wyłóż herbatnikami, które namocz w mleku. Nałóż na nie ciepłe jabłka, znów przełóż namoczonymi herbatnikami, znów warstwa jabłek i powtarzaj tę procedurę dopóki nie wykorzystasz wszystkich herbatników i całej masy jabłkowej.
  4. Wierzch posyp mielonymi orzeszkami i tartą czekoladą. Pozostaw do ostygnięcia i możesz podawać.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz