NajPrzepis.pl Desery Kołacze Doskonały makowiec z kremem waniliowym i polewą czekoladową
Doskonały makowiec z kremem waniliowym i polewą czekoladową
Przepis Doskonały makowiec z kremem waniliowym i polewą czekoladową
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   26.6.2022

Doskonały makowiec z kremem waniliowym i polewą czekoladową

Makowce mają u nas w domu szczególne miejsce. Przez jakiś czas piekłam ciasto z makiem co weekend, ale teraz miałam dłuższą przerwę, ponieważ chętniej jedliśmy jabłkowe. Wypróbowałam nowy makowiec i muszę przyznać, że byłam miło zaskoczona jaki był wspaniały.

50 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

6 szt.
jajek
120 g
cukru trzcinowego
1 op.
cukru waniliowego
3 łyżki
mąki
180 g
mielonego maku
1/2 op.
proszku do pieczenia

Krem:

1 l
mleka
3 szt.
budyniu
2 op.
cukru waniliowego
3 łyżki
cukru trzcinowego
2 szt.
kwaśnej śmietany
100 g
masła

Polewa:

100 ml
śmietany kremówki
200 g
gorzkiej czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka z cukrem ubij na gęstą pianę i delikatnie wymieszaj z mąką wymieszaną ze zmielonym makiem i proszkiem do pieczenia.
  2. Masę rozetrzyj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze około 190°C przez około 25 minut.
  3. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i zdejmij papier do pieczenia. Możesz również ściąć cienką warstwę ze spodu, aby krem nie zsuwał się z ciasta.
  4. Z mleka, budyniu i cukru ugotuj gęsty budyń. Jeszcze do gorącego dodaj masło, rozpuść i dodaj kwaśną śmietanę. Mieszaj dopóki nie osiągniesz gładkiego kremu. Jeszcze ciepłym posmaruj ostygnięty spód.
  5. Nad parą rozpuść czekoladę ze śmietaną i rozetrzyj na ostygniętym kremie.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz