NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Piernik Doskonały przepis na sypany piernik z cukinii
Doskonały przepis na sypany piernik z cukinii
Doskonały przepis na sypany piernik z cukinii
NajKasia    ·   27.6.2021

Doskonały przepis na sypany piernik z cukinii

Doskonały przepis na sypany piernik z cukinii. Robiłam już wiele ciast z cukinii ale to jest bez wątpienia najlepsze. Jeśli lubisz pierniki to z pewnością Tobie również będzie ono smakować. Delikatny, miękki i puszysty. Nikt by się nie spodziewał, że z cukinii da się upiec i takie ciasta. Na wierzchu rozpuszczona czekolada i jeśli ktoś nie wie, że to ciasto ma w środku cukinię, ten w ogóle się nie domyśli.

20 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki
3 kubki
mąki
1 kubek
cukru
1 op.
przyprawy do piernika
1 op.
cukru waniliowego
2 łyżeczki
sody
2 łyżki
kakao
½ łyżeczki
cynamonu
szczypta
soli
1 kubek
mleka
½ kubka
oleju
2 szt.
jajek
2 łyżki
powideł
2 kubki
cukinii startej na tarce na dużych oczkach
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw wymieszaj wszystkie suche składniki. Stopniowo dodawaj płynne - mleko, olej, jajka i powidła. Wymieszaj i do tak przygotowanej bazy dodaj cukinię startą na dużych oczkach.
  2. Przygotuj wyższą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wlej na nią ciasto. Jeśli nie masz papieru do pieczenia to możesz wysmarować blaszkę tłuszczem i wysypać ją mąką.
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Ja co prawda piekłam przez 40 minut ale mój piekarnik piecze wolniej wiec kieruj się swoim.
  4. Na końcu polej po wierzchu rozpuszczoną czekoladą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz