NajPrzepis.pl Sałatki Sosy sałatkowe i dressingi Dressingi/sosy do mięsa z grilla
Dressingi/sosy do mięsa z grilla
Przepis Dressingi/sosy do mięsa z grilla
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.8.2022

Dressingi/sosy do mięsa z grilla

Sezon na grilla w pełni. Jeśli lubisz grillować to przepisy na te sosy do grillowanego mięsa będą dla Ciebie idealne.

Składniki

Pikantny sos:

2 szt.
cebuli
1/2 szt.
pomidor
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżeczka
kolendry
1 łyżka
soku z cytryny lub octu
1 szt.
ostrej papryczki
koper
sól
pieprz
mielona czerwona papryka

Sos miodowo-musztardowy:

2 łyżki
kwaśnej śmietany
2 łyżki
majonezu
2 łyżki
musztardy dijon
1 łyżka
miodu
1 ząbek
czosnku
1 łyżeczka
soku z cytryny
1 łyżka
oliwy z oliwek
pieprz biały

Sos curry:

2 łyżki
kwaśnej śmietany
2 łyżki
majonezu
2 łyżki
jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki
przyprawy curry
2 ząbki
czosnku
1 łyżeczka
octu
czerwona mielona papryka
pieprz

Sos majonezowy z czosnkiem:

2 szt.
jajek
2 łyżki
soli
4 ząbki
czosnku
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżka
soku z cytryny
1 łyżka
jogurtu
pieprz
czerwona papryka
sól

Sos koperkowy:

2 łyżki
majonezu
2 łyżki
jogurtu naturalnego
1 łyżka
kwaśnej śmietany
2 ząbki
czosnku
1 pęczek
kopru
czerwona mielona papryka
pieprz
sól
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Pikantny sos:
    Cebulę i ostrą paprykę pokrój na mniejsze kawałki i wszystko włóż do robota kuchennego. Dodaj pozostałe składniki oprócz oliwy i zmiksuj na gładko. Na koniec dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj.
  2. Sos miodowo-musztardowy:
    Śmietanę, majonez i musztardę dijon wymieszaj w misce. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, biały pieprz i sok z cytryny. Na koniec wymieszaj miód, który roztrzep widelcem w oliwie z oliwek.
  3. Sos curry:
    Śmietanę, majonez i jogurt naturalny (możesz również użyć kwaśnego mleka) wymieszaj w misce. Dodaj mieloną czerwoną paprykę, pieprz, wyciśnięty czosnek oraz przyprawę curry i wymieszaj. Na koniec dodaj ocet i znów dokładnie wymieszaj.
  4. Sos majonezowy z czosnkiem:
    Wszystkie składniki do przygotowania tego sosu zmiksuj w misce blenderem /oprócz soku z cytryny i oleju - to małym strumieniem dolewaj do zmiksowanej masy dopiero na końcu/. Dopraw sokiem z cytryny. Sos przechowuj w lodówce.
  5. Sos koperkowy:
    Majonez, jogurt i śmietanę wymieszaj w misce. Posól i popieprz do smaku. Koperek drobno posiekaj tak samo jak czosnek (możesz również dodać wyciśnięty przez praskę - w zależności od preferencji smakowych). Zamiast kopru możesz użyć świeżych ziół - bazylii, pietruszki, tymianku...

Źródło: Vk

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz