NajPrzepis.pl Drożdżowe bułeczki z twarogiem i porzeczkami
Drożdżowe bułeczki z twarogiem i porzeczkami
Przepis Drożdżowe bułeczki z twarogiem i porzeczkami
NajKasia    ·   22.3.2021

Drożdżowe bułeczki z twarogiem i porzeczkami

Moje ulubione. Na śniadanie, na przekąskę, po dobrym obiedzie, kiedykolwiek i gdziekolwiek.

Składniki

Ciasto:

250 ml
mleka
szczypta
soli
2 szt.
żółtek
100 g
margaryny
500 g
mąki
100 g
cukru
1/2 kostki
drożdży
1 łyżeczka
rumu

Nadzienie twarogowe:

250 g
twarogu
1/2 op.
budyniu waniliowego
cukier do smaku
ewentualnie mleko do rozcieńczenia

Kruszonka:

100 g
cukru kryształ
100 g
mąki
100 g
masła

Składniki do dokończenia:

porzeczki lub inne owoce
jajko do posmarowania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw zrób zaczyn: do letniego mleka dodaj cukier, rozdrobnione drożdże, rum i łyżeczkę mąki. Pozostaw na kwadrans. 
  2. Mąkę wymieszaj z solą, zaczynem, miękką margaryną oraz żółtkami i wyrób gładkie ciasto.
  3. Ciasto poprósz mąką, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na mniej więcej 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  4. Nadzienie przygotuj mieszając razem wszystkie składniki. Gęstość dostosuj dodając tyle mleka, aby twaróg można było wycisnąć z końcówki rękawa cukierniczego.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na płat o grubości 0,5 cm, wykrój szklanką kółeczka, na środku których zrób delikatne zagłębienia. Na każde kółeczko wystrzyknij z rękawa cukierniczego twaróg a na środek daj porzeczki.
  6. Kruszonkę zrób mieszając wszystkie składniki rękoma. Bułeczki posyp kruszonką, krawędzie posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C aż będą miały złoty kolor.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz