NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Drożdżowe knedliki z powidłami i sosem waniliowym
Drożdżowe knedliki z powidłami i sosem waniliowym
Przepis Drożdżowe knedliki z powidłami i sosem waniliowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   1.2.2021

Drożdżowe knedliki z powidłami i sosem waniliowym

Drożdżowe knedliki z powidłami i sosem waniliowym

Składniki

Knedliki:

500 g
mąki z grubego przemiału
20 g
drożdży
270 ml
letniego mleka
1 szt.
jajko
1 łyżka
cukru
2 szczypty
soli
1 słoik
powideł śliwkowych
1 łyżka
cynamonu

Sos:

750 ml
mleka
1 szt.
budyniu waniliowego w proszku
1 szt.
żółtko
3 łyżki
cukru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do mleka rozkrusz drożdże, dodaj cukier i odrobinę mąki. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut. Dodaj resztę mąki, jajka i sól i wyrób gładkie ciasto. Oprósz je mąką i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  2. Ciasto podziel na 8 części, do każdej daj do środka trochę dżemu i zrób knedlik. Pozostaw do wyrośnięcia jeszcze na 10 minut a następnie ugotuj na parze (10 minut)
  3. Sos: Do garnka wlej 600 ml mleka i zagrzej aż prawie zacznie wrzeć. W pozostałym mleku wymieszaj budyń w proszku, żółtko i cukier i wlej do gorącego mleka. Mieszaj aż zgęstnieje.
  4. Na talerz nalej sos, połóż knedlik i podawaj.

Zdroj: mamincinyrecepty

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz