NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Duszona wołowina z kapustą i marchwią
Duszona wołowina z kapustą i marchwią
Przepis Duszona wołowina z kapustą i marchwią
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.2.2022

Duszona wołowina z kapustą i marchwią

Luksusowe danie główne. Mięso wołowe w połączeniu z kapustą i marchwią jest doskonałe. I jeszcze jako dodatek gotowane ziemniaki.

Składniki

Na mięso:

400 g
łopatki wołowej
50 g
boczku
1 szt.
cebula
1 łyżka
masła
1 łyżka
smalcu
2 łyżki
mąki
sól
świeżo mielony pieprz czarny lub pieprz ziołowy
wywar wołowy

Na kapustę:

1 szt.
mniejsza główka kapusty lub połowa większej
1 szt.
większa marchew
2 ząbki
czosnku wyciśniętego przez praskę
3 łyżki
masła
1 łyżka
mąki
sól, pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso pokrój na mniejsze plastry, rozbij tłuczkiem, posól, popieprz i obtocz delikatnie w mące. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na skwarki. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż aż będzie brązowa. Następnie dodaj mięso, z obu stron krótko podsmaż i podlej około 250 ml wywaru. Duś aż będzie miękkie. Wyjmij mięso i daj w ciepłe miejsce. Wytopiony tłuszcz zmiksuj blenderem i jeszcze wyciśnij przez drobne sitko. Daj na ogień, doprowadź do wrzenia i dodaj chłodne masło. Już nie gotuj. Do sosu daj z powrotem mięso.
  2. Kapustę pozbaw zwiędłych górnych liści, głąba i twardych kawałków liści. Pokrój na szersze paseczki. Obraną marchew zetrzyj na tarce. Kapustę razem z marchwią daj do osolonej wody. Gotuj około 10-12 minut aż będzie dobre. Przełóż na sitko i schłódź lodowatą wodą. Zostaw trochę wody, w której gotowała się kapusta. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę. Dodaj kapustę z marchwią, dopraw czosnkiem i pieprze, ewentualnie posól. Odrobinę podlej wodą z gotowania kapusty i jeszcze krótko gotuj. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz