NajPrzepis.pl Desery Babki Dwukolorowe ciasto biszkoptowe ze śmietaną
Dwukolorowe ciasto biszkoptowe ze śmietaną
Przepis Dwukolorowe ciasto biszkoptowe ze śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   28.10.2021

Dwukolorowe ciasto biszkoptowe ze śmietaną

Jeśli lubisz ciasto biszkoptowe to na pewno będzie Ci smakowała również ta wersja delikatnego ciasta z truskawkami. Można o nim nawet powiedzieć, że to babka robiona na zwykłej blaszce. Miałam jeszcze w zamrażarce zapasy (owoce, truskawki) z zeszłego roku ale równie dobrze możesz też użyć świeżych owoców i dać ich więcej. Ja nie miałam więcej więc dałam tylko tyle, ile możesz zobaczyć na zdjęciu. Na wierzch bym już nie polecała nic innego niż delikatny cukier puder. Żadnej polewy czekoladowej ani karmelowej. Jest niesamowite.

25 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
Składniki
250 ml
śmietany kremówki
4 szt.
jajek
250 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego
300 g
mąki
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta
soli
2 łyżki
kakao
150 g
truskawek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piekarnik rozgorzej do 180 stopni i przygotuj blaszkę o wymiarach 30 x 25 cm, dno porządnie posmaruj olejem i posyp mąką.
  2. Truskawki pokrój na małe kawałki albo daj je całe.
  3. Śmietanę ubij na sztywno. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli i delikatnie mieszaj drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną.
  4. Połowę ciasta zabarw kakao i możesz układać warstwy. Na dno nalej ciemne ciasto, ułóż pokrojone truskawki i na wierzch nalej jasne ciasto. Piecz aż będzie złociste - sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest upieczone (30 - 45 minut).
  5. Przed podaniem posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz