NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Dyniowy cheesecake
Dyniowy cheesecake
Przepis Dyniowy cheesecake
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.3.2022

Dyniowy cheesecake

Cheesecake można przygotować na naprawdę wiele sposobów. Ten zawiera dość nietypowy składnik jakim jest dynia hokkaido.

30 min.
Przygotowanie
55 min.
Gotowanie
Składniki

Spód

50g
orzechów nerkowca
50g
orzechów włoskich
50g
płatków owsianych
30g
białka czekoladowego
10g
kakao
50g
masła
1szt.
jajko

Nadzienie

500g
delikatnego twarogu
400g
puree z dyni hokkaido
1szt.
jajko
1łyżka
budyniu
60g
miodu
1łyżeczka
cynamonu
1łyżeczka
mieszanku przypraw (anyż, kardamon, mielony imbir, gałka muszkatołowa)
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Składniki na spód zmiksuj w mikserze i wciśnij na dno i krawędzie okrągłej formy do pieczenia o średnicy 20cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 5 minut.
    Jeśli nie masz białka, możesz je pominąć i użyć 20g kakao, ewentualnie innego słodzika.
  2. Twaróg zmiksuj. Dodaj jajka i puree z dyni. Dodaj budyń oraz przyprawy i posłódź. Wszystko porządnie wymieszaj.
  3. Nadzienie daj na wcześniej podpieczony spód i piecz w temperaturze 150 stopni przez około 50 minut. Podczas pieczenia na spód piekarnika daj blaszkę z wodą.
  4. Po upieczeniu sernik pozostaw do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu możesz polać polewą z gorzkiej czekolady albo zostawić go bez polewy. Cheesecake odstaw na noc do lodówki.
  5. Cheesecake można przygotować na naprawdę wiele sposobów. Ten zawiera dość nietypowy składnik jakim jest dynia hokkaido.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz