NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Ekstra czekoladowa rolada z truskawkową niespodzianką
Ekstra czekoladowa rolada z truskawkową niespodzianką
Przepis Ekstra czekoladowa rolada z truskawkową niespodzianką
NajKasia    ·   7.6.2021

Ekstra czekoladowa rolada z truskawkową niespodzianką

Ekstra czekoladowa rolada z truskawkową niespodzianką

35 min.
Przygotowanie
7 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
150 g
brązowego cukru
35 g
kakao
10 g
mąki
szczypta
soli

Krem:

200 ml
śmietany kremówki
140 g
gorzkiej czekolady 70%
3 łyżki
dżemu
świeże truskawki

Glazura:

60 g
gorzkiej czekolady
trochę
oleju
posypka czekoladowa
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw zacznij od przygotowania kremu. Śmietanę zagrzej i rozpuść w niej połamaną na kawałki czekoladę. Pozostaw do ostygnięcia i daj do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  2. Do miski przesiej kakao z mąką i dodaj szczyptę soli. Wymieszaj. Żółtka ubij z 2/3 cukru do osiągnięcia pianki, w drugiej misce ubij białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Do żółtek dodaj sypką mieszankę mąki, kakao oraz soli i wymieszaj. Na końcu lekko drewnianą łyżką wymieszaj pianę z białek.
  3. Ciasto ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni 5-7 minut. Ciasto na blaszce rozsmaruj na cienką warstwę. Nie piecz zbyt długo, aby nie wysuszyć ciasta. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika z jeszcze ciepłe zroluj ze zwilżoną ściereczka. Pozostaw aby całkowicie ostygło.
  4. Czekoladową śmietanę po co najmniej trzech godzinach wyjmij z lodówki i mikserem ubij na gładki krem.
  5. Ciasto posmaruj marmoladą, potem kremem i połóż truskawki. Zroluj. Wierzch rolady polej rozpuszczoną czekoladą, do której dodaj trochę oleju, aby była ładnie błyszcząca, posyp posypką czekoladową i pozostaw do zastygnięcia.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz