NajPrzepis.pl Ekstra czekoladowe ciasto
Ekstra czekoladowe ciasto
Przepis Ekstra czekoladowe ciasto
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.1.2022

Ekstra czekoladowe ciasto

Fantastyczne połączenie najlepszych smaków. Krem ze skondensowanego mleka, masła i kakao. Ciasto delikatne jak chmurka, i wierzch posypany wysokiej jakości gorzką czekoladą, która została starta na drobne wiórki.

25 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

3 szt.
jajek
200 g
cukru
200 g
mąki
1/2 łyżeczki
sody spożywczej
3 łyżki
kakao

Krem:

1 puszka
mleka skoncensowanego
180 g
masła
2 łyżki
kakao (czubate)

Ponadto:

domowa marmolada
polewa czekoladowa
czekolada do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka zmiksuj razem z cukrem na piankę, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z sodą spożywczą i kakao a na koniec wymieszaj z ubitą pianą z białek.
  2. Ciasto wylej na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia na kratce a potem przekrój aby otrzymać 3 płaty.
  3. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki, dodaj kakao i mleko skondensowane. Tak przygotowany krem daj do lodówki aby stężał (nie na zbyt długo, aby dało się go rozsmarować na płatach ciasta ale jednocześnie aby nie był zbyt ciekły).
  4. Płat ciasta posmaruj domową marmoladą, posmaruj kremem, połóż kolejny płat ciasta, znów posmaruj marmoladą, daj na to krem, znów płat ciasta a wierzch polej polewą czekoladową. Wierzch ozdób jeszcze wiórkami czekoladowymi.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz