NajPrzepis.pl Fałszywa karpatka
Fałszywa karpatka
Przepis Fałszywa karpatka
NajKasia    ·   21.9.2022

Fałszywa karpatka

Doskonałe ciasto z kremem - Fałszywa karpatka

25 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

7 szt.
żółtek
7 łyżek
cukru
7 łyżek
mleka
7 łyżek
oleju
7 łyżek
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia

Krem:

4 op.
budyniu waniliowego
1 l
wody
300 g
cukru
7 szt.
białek
2 łyżki
cukru

Ponadto będziemy potrzebować:

500 ml
śmietany kremówki
startą czekoladę do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka zmiksuj razem z cukrem na sztywną pianę, dodaj mleko na zmianę z olejem a na koniec również mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przygotuj blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia / minimalna wysokość blaszki powinna być 4,5 cm/. Ciasto nałóż na dno blaszki i upiecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 170 stopni aż będzie złociste, około 10 minut, obserwuj.
  2. W wodzie rozpuść 300 g cukru, dodaj budynie w proszku i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Białka ubij na sztywną pianę razem z 2 łyżkami cukru i odłóż je do lodówki, dopóki nie ugotujesz gęstego budyniu. Do gorącego gęstego budyniu dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  3. Jeszcze ciepły krem nałóż na upieczone ciasto i ładnie go wygładź. Pozostaw do ostygnięcia i nałóż na niego ubitą śmietanę, ozdób startą czekoladą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz