NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Fałszywe ciasto francuskie z kremem
Fałszywe ciasto francuskie z kremem
Przepis Fałszywe ciasto francuskie z kremem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   5.8.2021

Fałszywe ciasto francuskie z kremem

Fałszywe dlatego że według oryginalnego przepisu powinno być polane polewą czekoladową.Ja tylko posypałam je po wierzchu cukrem pudrem. Jeśli lubisz ciasta z kremem to koniecznie wypróbuj ten przepis.

45 min.
Przygotowanie
14 min.
Gotowanie
Składniki

Spód:

2 szt.
ciasta francuskiego

Krem:

1 l
mleka
250 g
cukru
4 szt.
żółtek
120 g
budyniu waniliowego

Pianka:

4 szt.
białek
100 g
cukru

Dodatkowo:

1/2 l
śmietany kremówki
do smaku
cukier
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Kupiłam ciasto francuskie w całości. Ciasto rozwałkuj i upiec na drugiej stronie blaszki. Temperatura 220 C, czas pieczenia około 7 minut - obserwuj. Rozwałkowane płaty przed pieczeniem nakłuj widelcem.
  2. Wszystkie składniki na krem wymieszaj w garnku i ugotuj jako budyń.
  3. W tym samym czasie ubij pianę z białek i cukru.
  4. Sztywną pianę wymieszaj z gorącym budyniem i delikatnie dobrze połącz.
  5. Tak powstałym kremem szybko posmaruj jeden upieczony płat ciasta i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Na ostygnięty krem daj ubite 1/2 litra śmietany z cukrem, którą ubij na sztywno.
  7. Rozsmaruj i połóż na tym drugi płat ciasta,posyp cukrem pudrem. Pokrój na ładne kawałki .
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz