NajPrzepis.pl Desery Kołacze Fantastyczne ciasto KRATER z kwaśną śmietaną
Fantastyczne ciasto KRATER z kwaśną śmietaną
Przepis Fantastyczne ciasto KRATER z kwaśną śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   21.1.2022

Fantastyczne ciasto KRATER z kwaśną śmietaną

Połączenie ciasta kakaowego i waniliowego budyniu jest fajne. Ale połączenie wanilii i kwaśnej śmietany jest wręcz fantastyczne. Wypróbuj to świetne ciasto.

Składniki

Ciasto:

250 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao
100 ml
oleju
1 op.
cukru waniliowego
100 ml
mleka
5 szt.
jajek
250 g
cukru

Krem budyniowy:

800 ml
mleka
4 op.
cukru waniliowego
2 op.
budyniu waniliowego

Polewa śmietankowa:

400 ml
kwaśnej śmietany
6 łyżek
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ugotuj budyń z mleka, budyniu w proszku i cukru. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Ciasto: 
    Zmiksuj żółtka z cukrem do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj cukier waniliowy, olej, mleko, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ostrożnie wymieszaj sztywną pianę ubitą z białek. Ciasto wylej na blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm.
  3. Na ciasto łyżką układaj kopczyki ostygniętego budyniu. Aby było bardziej kolorowe możesz użyć innego budyniu, na przykład pistacjowego albo truskawkowego. Tak przygotowane ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 40 minut.
  4. Upieczone ciasto posmaruj potem kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem i daj do piekarnika jeszcze na około 10 minut.
  5. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia, możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: Coolinarika

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz