NajPrzepis.pl Desery Kołacze Fantastyczne ciasto Marlenka bez wałkowania z kremem ze śmietany
Fantastyczne ciasto Marlenka bez wałkowania z kremem ze śmietany
Przepis Fantastyczne ciasto Marlenka bez wałkowania z kremem ze śmietany
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.11.2021

Fantastyczne ciasto Marlenka bez wałkowania z kremem ze śmietany

Fantastyczne miodowe ciasto. Przygotujesz je zaskakująco szybko i jest niesamowicie łatwe. Krem ze śmietaną doda mu lekkości i puszystości.

45 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

160 g
masła
180 g
miodu
1,5 łyżeczki
sody spożywczej
4 szt.
jajek
szczypta
soli
150 g
cukru pudru
250 g
mąki

Krem:

700 g
śmietany 18%
150 g
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Masło i miód zagrzej w garnku. Gdy zacznie wrzeć dodaj sodę spożywczą. Mieszaj przez około dwie minuty dopóki masa nie uzyska pięknego brązowego koloru a potem odstaw. Weź większy garnek aby masa się z niego nie wylewała przez krawędzie - po dodaniu sody masło z miodem zaczną wrzeć. Pozostaw do ostygnięcia do pokojowej temperatury. 
  2. Jajka zmiksuj z cukrem pudrem i szczyptą soli do osiągnięcia pianki, zmiksuj z ostygniętą masą miodową i wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę i znów wymieszaj. Przygotowane ciasto wlej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (42x32 cm) i upiecz. 
  3. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. Krawędzie odkrój i odłóż na bok (za pomocą miksera zmiksuj je na proszek - będzie do posypania na wierzch i boki). Następnie ciasto przekrój na pół i ostrożnie przekrój ciasta również wzdłuż. Otrzymasz w ten sposób 4 szt., które ułóż na sobie przekładając je kremem. 
  4. Krem robi się w prosty sposób - śmietanę 18% zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki. Wierzch i boki posyp zmiksowanymi odkrojonymi kawałkami ciasta i odstaw do lodówki.
Komentarz do przepisu
pioter77    ·   11.11.2023   ·   Odpowiedzieć   ·  

Mi wyszło super ciasto pyszne polecam

Majka 1122    ·   7.4.2023   ·   Odpowiedzieć   ·  

Ciasto wyszło okropne , w ogóle nie wyrosło , szkoda składników poza tym kto mądry daje przepis na pół ciasta !! Śmieszny przepis i strata składników niezłym mózgiem musi być autor tego

Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz