NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Czekoladowy cheesecake Fantastyczny czekoladowy cheesecake, którego nie da się zepsuć - PODSTAWOWY PRZEPIS
Fantastyczny czekoladowy cheesecake, którego nie da się zepsuć - PODSTAWOWY PRZEPIS
Fantastyczny czekoladowy cheesecake, którego nie da się zepsuć - PODSTAWOWY PRZEPIS
NajKasia    ·   8.7.2021

Fantastyczny czekoladowy cheesecake, którego nie da się zepsuć - PODSTAWOWY PRZEPIS

Fantastyczny cheesecake bez pieczenia pełen czekolady. Jeśli jesteś fanką dobrej jakości gorzkiej czekolady to koniecznie spróbuj. Jeśli wolisz mleczną czekoladę to możesz zrobić to ciasto dodając do niego właśnie taką. Cheesecake będzie wtedy znacznie słodszy :)

20 min.
Przygotowanie
Składniki

Spód:

2 opakowania
herbatników
180 g
masła

Nadzienie:

500 g
mascarpone
250 g
czekolady 70%
1 szt.
bita śmietana w proszku (ewentualnie 150 ml śmietany kremówki)
130 ml
mleka

Polewa:

130 ml
śmietany kremówki
100 g
czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia a jej dno wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Herbatniki rozdrobnij mikserem na delikatny proszek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Gotową masę ułóż na dno formy i porządnie ugnieć. Odstaw do lodówki.
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw aby trochę ostygła. Dodaj ją do mascarpone i wymieszaj. W mleku zmiksuj bitą śmietanę w proszku i połącz obie masy.
  4. Ułóż na spodzie z herbatników i ładnie wygładź.
  5. Na wierzch daj polewę - śmietanę ogrzej i do goręcej dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj aż się rozpuści.
  6. Polej po wierzchu i pozostaw w lodówce aby stężała (najlepiej jest pozostawić na całą noc).
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz