NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Fantastyczny tort bez pieczenia z białej czekolady
Fantastyczny tort bez pieczenia z białej czekolady
Przepis Fantastyczny tort bez pieczenia z białej czekolady
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   22.12.2020

Fantastyczny tort bez pieczenia z białej czekolady

Bez pieczenia, bez zbędnego kremu maślanego i, przede wszystkim, łatwy w przygotowaniu. Spód klasyczny jak w podstawowym cheescake - herbatniki, masło, ale z dodatkiem czekolady, dzięki czemu porządnie zastygnie. Osobiście uwielbiam białą czekoladę, z której krem jest niewiarygodnie dobry. W przepisie użyłam również żelatyny, aby całość porządnie zgęstniała, ale jeżeli lubisz mniej gęste kremy, możesz ją pominąć.

Składniki

Spód:

300 g
herbatniki
125 g
masło
1 opak.
mleczna czekolada

Dodatkowo będą potrzebne:

3 opak.
biała czekolada
600 ml
śmietana kremówka
2 łyżki
cukier puder
2 łyżki
żelatyna w proszku
czekolada do dekoracji
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W misce rozpuść masło i mleczną czekoladę - użyj mikrofalówki lub rozpuść masę na małym ogniu.
  2. Gdy czekolada się rozpuści, dodaj zmiksowane herbatniki. Wymieszaj i wyłóż spód do okrągłej formy do pieczenia o średnicy 22 cm. Masę równomiernie dociśnij łyżką po całym dnie, po czym włóż formę do lodówki.
  3. Teraz czas na przygotowanie kremu. Żelatynę w proszku przygotuj w klasyczny sposób (postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu). Wymieszaj ją w niewielkiej ilości wody i odstaw na bok, aby napęczniała.
  4. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej razem ze 100 ml kremówki. Roztopioną czekoladę odstaw, dodaj spęcznioną żelatynę i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw na bok i kontynuuj przygotowania.
  5. Ubij kremówkę (500 ml) na gęstą śmietanę. Do ubitej śmietany dodaj cukier puder. Krótko połącz składniki mikserem.
  6. Dodaj trochę bitej śmietany do roztopionej białej czekolady i wymieszaj, a następnie dodaj masę czekoladową do masy z bitej śmietany. Przemieszaj drewnianą łyżką i wyłóż na spód. Równomiernie wygładź i pozostaw w lodówce do stężenia.
  7. Udekoruj tort startą czekoladą albo daj się ponieść własnej wyobraźni - ułóż owoce, cukierki, ryż w czekoladzie lub kolorowe ozdoby marcepanowe.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz