NajPrzepis.pl Fenomenalne miodowe ciasto z orzechami
Fenomenalne miodowe ciasto z orzechami
Przepis Fenomenalne miodowe ciasto z orzechami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   28.9.2022

Fenomenalne miodowe ciasto z orzechami

Fenomenalne ciasto miodowe z orzechami, które rozpływa się w ustach. Przepis znalazłam w Internecie a komentarze pod nim przekonały mnie, że warto spróbować. Naprawdę niebo w gębie.

Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
200 g
cukru pudru
2 szt.
jajek
200 g
masła
2 łyżki
miodu
2 łyżeczki
sody spożywczej
2 łyżeczki
mleka
100 ml
rumu

Krem:

450 ml
mleka
2 łyżki
mąki
2 łyżki
skrobi (kukurydzianej lub ziemniaczanej)
100 g
cukru
250 g
masła
2 op.
cukru waniliowego

Masa orzechowa:

400 g
posiekanych orzechów włoskich
100 g
cukru pudru
150 g
masła
3 łyżki
miodu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę, cukier puder, jajka, pokrojone w kostkę miękkie masło, miód i sodę spożywczą dokładnie wymieszaj i wyrób z tego kulkę ciasta, którą zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki. Ja zostawiłam ciasto w lodówce na 3 godziny, ale polecam dać je tylko na godzinkę. Moje ciasto było za twarde i potrzebowałam dużo siły, aby je "rozwałkować" na cienki płat.
  2. Ciasto podziel na dwie połowy i pomiędzy dwoma papierami do pieczenia rozwałkuj je na cienki płat (3-4 mm grubości) a krawędzie ładnie obetnij, aby otrzymać piękny prostokąt. Jeden płat upiecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 10-15 minut. U mnie wystarczyło 12 minut i już ciasto było gotowe do wyjęcia z piekarnika. Mogłam je nawet wyjąć wcześniej, bo ciasto zdążyło już nabrać ciemniejszego koloru, ale na smak to zupełnie nie wpłynęło :) jednak każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba to kontrolować.
  3. Drugi płat ciasta również rozwałkuj a na wierzch łyżką nałóż masę orzechową, którą przygotuj podczas pieczenia pierwszego płatu. Wszystkie składniki na masę orzechową daj na patelnię i podgrzewaj, dopóki nie otrzymasz gęstej masy, która się nie leje. Piecz tak samo jak pierwszy płat.
  4. W mleku rozpuść cukier, dodaj mąkę i skrobię i ugotuj gęstą kaszę, którą pozostaw aby całkowicie ostygła. Masło z cukrem waniliowym ubij na piankę i łyżka po łyżce dodawaj ugotowaną gęstą kaszę.
  5. Pierwszy płat ciasta posmaruj rumem, nałóż na to krem, który ładnie wygładź i przykryj drugim płatem ciasta. Płat ciasta z orzechami jest ciężko przenieść, więc aby go nie złamać możesz go przeciąć na pół. Gotowe ciasto odstaw na całą noc albo nawet dodatkowo na dzień, krój je nożem z ząbkami na ładne kawałki i podawaj. Ciasto fajnie mięknie i kroi się je naprawdę doskonale.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz