NajPrzepis.pl Desery Zdrowe desery Fit ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli
Fit ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli
Przepis Fit ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.2.2022

Fit ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

Jeśli masz ochotę zjeść coś słodkiego bez wyrzutów sumienia to przygotuj sobie to ciasto. Jest bez mąki i dodatkowego cukru. Nie musisz się obawiać fasoli, wcale jej nie czuć w smaku ciasta.

25 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Spód

1szt.
puszka czerwonej fasoli
1szt.
banan
2szt.
jajko
20g
kakao
15g
oleju kokosowego
30g
białka czekoladowego
1łyżeczka
proszku do pieczenia
1łyżeczka
przyprawy do piernika
1łyżeczka
cynamonu
30g
gorzkiej czekolady

Krem

200g
delikatnego twarogu
100g
czekoladowego budyniu białkowego
1/2
bannana
25g
gorzkiej czekolady
ewentualnie słodzik do smaku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Fasolę odcedź i przepłucz wodą. Zmiksuj ją razem z bananem.
  2. Do zmiksowanej mieszanki dodaj jajka i rozpuszczony olej kokosowy.
  3. W misce wymieszaj suce składniki (jeśli nie masz białka, zastąp je kakao, ewentualnie mąką). Do suchych składników dodaj mieszankę z fasoli. Wymieszaj a na koniec dodaj roztopioną czekoladę.
  4. Ciasto wylej do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni 20-25 minut.
  5. Do przygotowania kremu rozgnieć lub zmiksuj banana i roztop czekoladę. Następnie wymieszaj razem wszystkie składniki.
  6. Upieczony spód przekrój wzdłuż na pół. Jedną część posmaruj kremem, przykryj drugą częścią a na wierzchu posmaruj pozostałym kremem. Przygotowane ciasto odstaw do lodówki, aby krem stężał.
  7. Ja wierzch polałam jeszcze proteinową polewą czekoladową ale to nie jest koniecznie.
  8. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego bez wyrzutów sumienia to przygotuj to ciasto. Jest bez mąki i bez dodatkowego cukru. Nie musisz się obawiać fasoli, w cieście wcale jej nie czuć.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz