NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Francuskie ziemniaki: tylko raz spróbowałam zmodyfikować przepis i od tego czasu już zawsze robię je w taki sposób!
Francuskie ziemniaki: tylko raz spróbowałam zmodyfikować przepis i od tego czasu już zawsze robię je w taki sposób!
Francuskie ziemniaki: tylko raz spróbowałam zmodyfikować przepis i od tego czasu już zawsze robię je w taki sposób!
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.6.2021

Francuskie ziemniaki: tylko raz spróbowałam zmodyfikować przepis i od tego czasu już zawsze robię je w taki sposób!

Już dawno nie robiłam w domu na obiad francuskich ziemniaków, ale jak zapytałam mojej rodziny czy mogą być na obiad to wszyscy zaczęli marudzić więc musiałam wymyślić coś nowego. Więc trochę ich zmyliłam robiąc obiad i zamiast parówek i jajek podstawę zrobiłam z mielonego mięsa, pieczarek i pomidorów. Wiecie jak się oblizywali?

Składniki
1,5 kg
ziemniaków ugotowanych ze skórką
0,5 kg
mielonego mięsa
1 szt.
cebula
1 puszka
pieczarek
1 szt.
pomidor
30 dkg
twardego sera
1 kubeczek
śmietany do gotowania
do smaku
sól, pieprz, przyprawa do grilla
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso mielone podsmaż na patelni. Dodaj do niego cebulę pokrojoną w półksiężyce, pieczarki, drobno pokrojone pomidory i przyprawy.
  2. Podlej trochę wodą i pozostaw aby co najmniej przez kwadrans się dusiło.
  3. Do podduszonego mięsa dodaj pokrojone w plastry ziemniaki, śmietanę i połowę sera i ostrożnie wymieszaj.
  4. Posyp po wierzchu resztą sera i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz