NajPrzepis.pl Desery Ciastka Intensywnie kolorowe ciasto ze śmietaną i mandarynkami
Intensywnie kolorowe ciasto ze śmietaną i mandarynkami
Przepis Intensywnie kolorowe ciasto ze śmietaną i mandarynkami
NajKasia    ·   16.5.2021

Intensywnie kolorowe ciasto ze śmietaną i mandarynkami

Fantastyczne, orzeźwiające ciasto, które jest bezkonkurencyjne. U nas w domu bardzo lubimy ciasta z owocami a jak jest do nich jeszcze dodana galaretka to już w ogóle jest niewyobrażalny smakołyk. Ale galaretka galaretce nierówna. Ja galaretkę robię z budyniu. Koniecznie spróbuj.

55 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
120 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego
1 łyżeczka
skórki z cytryny
120 g
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia

Nadzienie:

2 op.
mandarynek w puszce
1 kubeczek
śmietany kremówki
2 kubeczki
śmietany 18%
2 łyżki
cukru

Galaretka:

2 op.
budyniu waniliowego
2 łyżki
cukru
sok z mandarynek z puszki + woda
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki, dodaj skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłóż na większą blaszkę (na dno  daj papier do pieczenia). Piecz w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i już tylko drewnianą łyżką wymieszaj ze zwykłą śmietaną i cukrem. Ułóż na ostygnięty spód ciasta i ładnie wygładź.
  3. Na krem połóż odcedzone mandarynki (nie wylewaj soku, użyjesz go do galaretki).
  4. Sok z mandarynek daj do garnka, dolej wodę aby łącznie uzyskać 750 ml cieczy. Dodaj cukier waniliowy oraz budyń waniliowy w proszku i ugotuj gęstą galaretkę, którą połóż na krem. Poczekaj aż galaretka odrobinę ostygnie aby zupełnie nie wciekła w krem. Odstaw do lodówki  aby stężało i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz