NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Jabłecznik - siódme niebo
Jabłecznik - siódme niebo
Przepis Jabłecznik - siódme niebo
NajKasia    ·   30.6.2021

Jabłecznik - siódme niebo

Fantastyczne jabłkowe ciasto, któremu już na pierwszy rzut oka nie da się oprzeć i trzeba wziąć co najmniej 2 kawałki. Ale to tylko rozbudza apetyt i potem sięga się po kolejne aż nagle człowiek orientuje się, że na blaszce zostały tylko okruszki. Koniecznie spróbuj bo to jest naprawdę fantastyczne ciasto. Co prawda jest trochę wymagające pod względem przygotowań ale naprawdę warto je zrobić.

40 min.
Przygotowanie
50 min.
Gotowanie
Składniki

Biszkopt jabłkowy:

150 g
cukru pudru
230 g
mąki
1 op.
cukru waniliowego
1 op.
proszku do pieczenia
2 łyżeczki
cynamonu
3 szt.
jajek
150 ml
oleju
100 ml
mleka
400 g
jabłek startych na tarce na dużych oczkach

Ciemny biszkopt:

120 g
mąki
100 g
cukru pudru
1/2 op.
proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao
1 szt.
jajko
150 ml
mleka

Nadzienie jabłkowe:

900 g
jabłek startych na tarce na dużych oczkach
200 ml
mleka
6 łyżek
cukru
3 op.
budyniu czekoladowego

Ponadto potrzebujemy:

350 ml
śmietany kremówki
1 op.
cukru waniliowego
100 g
startej czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Biszkopt jabłkowy:
    Wszystkie składniki wymieszaj razem, ciasto wylej na blaszkę o wymiarach 38x25cm wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

  2. Ciemny biszkopt:
    Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, potem dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao na zmianę z mlekiem. Ciasto wlej na blaszkę o takich samych wymiarach jak ta, na której piekł się biszkopt jabłkowy i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  3. Nadzienie jabłkowe:
    Jabłka rozgotuj z cukrem, potem zalej mlekiem w którym są wymieszane budynie i pozostaw aby się jeszcze gotowało.
  4. Na biszkopt jabłkowy wylej lekko ostygnięte nadzienie jabłkowe i przykryj ciemnym biszkoptem. Na ciemny biszkopt posmaruj ubitą śmietanę z cukrem waniliowym a wierzch posyp startą czekoladą. Pozostaw w lodówce aby stężało.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz