NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Jabłecznik z kratką jak od babci
Jabłecznik z kratką jak od babci
Przepis Jabłecznik z kratką jak od babci
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   15.9.2021

Jabłecznik z kratką jak od babci

Proste i szybkie ciasto jabłkowe. Przepis jest naprawdę bardzo stary, ja dodałam do niego jeszcze rodzynki i orzechy. Ale jeśli nie lubisz rodzynek to oczywiście możesz je pominąć.

20 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

400 g
mąki
150 g
masła
2 szt.
jajek
120 g
cukru pudru
1 małe op.
proszku do pieczenia

Nadzienie:

1,5 kg
jabłek
3 łyżki
cukru kryształ
2 łyżki
cynamonu
do smaku
rodzynki
do smaku
orzechy włoskie
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników na ciasto wyrób jednolitą masę, którą podziel na dwie części. Jedną większą i jedną mniejszą. Większą część rozwałkuj na płat, który połóż na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce.
  2. Ułóż nadzienie, które przygotuj w ten sposób, że jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach, posłodź cukrem, dodaj cynamon, rodzynki i orzechy włoskie. Wymieszaj.
  3. Na wierzchu ułóż płaty ciasta - ciasto rozwałkuj na cienki płat, radełkiem potnij na paseczki.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz