NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Jabłecznik z kratką - przepis jeszcze od mojej babci
Jabłecznik z kratką - przepis jeszcze od mojej babci
Jabłecznik z kratką - przepis jeszcze od mojej babci
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   31.5.2021

Jabłecznik z kratką - przepis jeszcze od mojej babci

W naszym domu to bardzo tradycyjne ciasto. Czasami robię je też bez kratki na wierzchu (ale tylko wtedy, gdy mi się nie chce z ciasta robić kratki - wtedy klasycznie wałkuję zarówno to ciasto na dole jak i to na środku i wszystko jest gotowe znacznie szybciej). Jednak jeśli tylko mam możliwość poświęcić na to trochę czasu na to by ciasto wyglądało lepiej, to robię kratkę. Pod względem smaku ciasto jest fantastyczne, jeśli użyjesz kwaśnych jabłek to końcowe ciasto będzie też bardzo orzeźwiające. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych, jeśli wolisz słodsze ciasta, ale masz kwaśne jabłka to dodaj więcej cukru.

Składniki

Ciasto:

600 g
mąki
300 g
margaryny
200 g
cukru pudru
2 szt.
jajka
1 szt,
proszek do pieczenia

Nadzienie:

2 kg
jabłek
150 g
cukru
2 op.
cukru cynamonowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z mąki, margaryny, cukru pudru, jajek i proszku do pieczenia wyrób gładkie ciasto i pozostaw je na 30 minut.
  2. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce, dodaj cukier i cukier cynamonowy.
  3. Ciasto podziel na 3 części (jedna może być mniejsza). Głębszą blaszkę wysmaruj i wysyp mąką.
  4. Na stolnicy rozwałkuj ciasto i za pomocą wałeczka przenieś je na blaszkę. Ciasto posyp odrobinę bułą tartą i daj połowę jabłek.
  5. Rozwałkuj drugie ciasto i daj je na jabłka. Znowu posyp bułką tartą i daj pozostałe jabłka.
  6. Z trzeciego ciasta zrób kratkę i włóż ciasto do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
  7. Upieczone ciasto możesz jeszcze posypać cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz