NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Jabłkowo czekoladowa fantazja
Jabłkowo czekoladowa fantazja
Przepis Jabłkowo czekoladowa fantazja
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   6.3.2022

Jabłkowo czekoladowa fantazja

Doskonałe wilgotne ciasto pełne czekolady i jabłek. Polewa czekoladowa nie zdążyła nawet stężeć a już musiałam to ciasto pokroić bo rodzina chciała coś słodkiego na deser po obiedzie. Skończyło się tak, że nie został ani kawałeczek, który bym mogła ładnie podać i sfotografować aby przed monitorem ciekła Wam ślinka. Jeśli masz w domu jabłka to koniecznie spróbuj a jak nie to zapisz sobie ten przepis i jak będziesz miała jabłka to nie zapomnij o tym deserze. :) Jest po prostu boski.

Składniki

Ciasto (1 kubek = 200 ml):

5 szt.
jajek
1 kubek
cukru
1 kubek
oleju
250 g
mąki
30 g
kakao
1 op.
cukru waniliowego
1 małe op.
proszku do pieczenia
rum do smaku

Krem:

3 szt.
jabłek
150 g
cukru
100 ml
wody
3 łyżki
rumu
200 g
masła
100 g
gorzkiej czekolady

Polewa:

100 g
czekolady
50 g
masła
2 łyżki
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj olej, mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Dopraw rumem (jeśli ciasto będą jadły też dzieci rum zastąp esencją rumową).
  2. Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm, dno wyłóż papierem, nałóż ciasto i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Upieczone ciasto przekrój na pół.
  3. Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki, które zalej wodą z rumem, posyp cukrem. Gotuj aż będą miękkie i za pomocą miksera kuchennego zmiksuj na mus (z rumem i wodą z cukrem). Do gorącego musu jabłkowego dodaj połamaną na kawałki czekoladę i pokrojone w kostkę masło. Mieszając rozpuść i dodaj połowę pokruszonego ciasta. Nałóż wszystko na podstawowe ciasto, ładnie wygładź i wierzch polej polewą czekoladową (czekoladę rozpuść z masłem, dodaj olej i połącz).
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz