NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Jabłkowy taniec bez pieczenia
Jabłkowy taniec bez pieczenia
Przepis Jabłkowy taniec bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.10.2021

Jabłkowy taniec bez pieczenia

Łatwy do przygotowania i fantastyczny w smaku deser do kawki. Koniecznie spróbuj go zrobić jeśli chcesz wykorzystać jabłka, które leżą w spiżarni.

35 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Spód:

2 op.
herbatników BeBe

warstwa jabłkowa:

500 g
jabłek
1 op.
cukru waniliowego
1 op.
budyniu
100 ml (według potrzeb)
woda

Krem:

1 op.
budyniu
500 ml
mleka
200 g
masła
do smaku
cukier kryształ

Ponadto:

250 ml
sśmietany kremówki

Polewa:

100 ml
śmietany kremówki
100 g
czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj formę i rozpocznij przygotowania. Jabłka obierz i zetrzyj na  tarce na dużych oczkach. Krótko podduś, dodaj cukier waniliowy i rozmieszany w wodzie budyń. Wodę dodawaj w ilości zależnej od tego jak soczyste masz jabłka. Jeśli puszczają dużo soku to dodaj mniej wody. Ugotuj gęstą kaszę, którą pozostaw do ostygnięcia. 
  2. W drugim garnku ugotuj budyń rozmieszany w posłodzonym mleku. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj do niego ostygnięty budyń. 
  3. Możesz układać warstwy - herbatniki, jabłka, krem, bita śmietana (nie musi być) i polewę czekoladową (śmietanę podgrzej i dodaj połamaną na kawałki czekoladę, którą rozpuść mieszając). Odstaw do lodówki aby stężało i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz