NajPrzepis.pl Jagodowe ciasto delikatne jak pajęcza sieć
Jagodowe ciasto delikatne jak pajęcza sieć
Przepis Jagodowe ciasto delikatne jak pajęcza sieć
NajKasia    ·   13.12.2020

Jagodowe ciasto delikatne jak pajęcza sieć

Niedawno w jakiejś ulotce, już nie pamiętam w jakiej, zobaczyłam w promocji borówki. Natychmiast powiedziałam mężowi, żeby je kupił i zaczęłam się zastanawiać, co z nich zrobić. Przyszło mi na myśl moje ulubione ciasto, które zwykle robię z domowych truskawek i wiśni, ale miałam na nie tak wielką ochotę, że musiałam je zrobić też z kupnych jagód. Wyszło fantastycznie. Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Po wierzchu na koniec posypałam je cukrem pudrem.

Składniki
250 ml
śmietany kremówki
2 kubki
cukru
3 kubki
mąki
4 szt.
jajek
1 op.
proszku do pieczenia
jagody
cukier puder do posypania po wierzchu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Tylko 5 podstawowych składników na ciasto i możemy zacząć przygotowania.
  2. Przygotuj blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm i posmaruj ją tłuszczem a potem obsyp mąką. Piekarnik nagrzej na 180 stopni a do odmierzania użyj kubka o pojemności 250 ml.
  3. Jajka ubij z cukrem do osiągnięcia gęstej piany. Następnie dodaj śmietanę kremówkę, dobrze ubij a na koniec dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ostrożnie, już tylko łyżką wymieszaj i wlej na blaszkę.
  4. Na cieście ułóż owoce i włóż je do piekarnika. Piecz około 15 - 20 minut, w zależności od piekarnika, dlatego musisz obserwować ciasto.
  5. Wyjmij upieczone ciasto i posyp je cukrem pudrem.

Můj blog: Adkas-tastyfood

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz