NajPrzepis.pl Jagodowe ciasto z przepisu od Nadii
Jagodowe ciasto z przepisu od Nadii
Jagodowe ciasto z przepisu od Nadii
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   5.6.2021

Jagodowe ciasto z przepisu od Nadii

Wczoraj upiekłam fantastyczne jagodowe ciasto z jagód, które dostałam od mojej koleżanki. Część z nich zamroziłam a z drugiej części zrobiłam to fantastyczne ciasto z porządną ilością owoców i z kruszonką. Owoce możesz użyć dowolne - jagody, truskawki, maliny, morele, wiśnie, porzeczki...

Składniki

Ciasto:

250 g
mąki
15 ml
mleka
20 g
drożdży
75 g
masła
1 szt.
jajko
25 g
cukru pudru
szczypta
soli
370 g jagód
olej do posmarowania blaszki
bułka tarta do posypania

Na kruszonkę:

100 g
mąki
100 g
masła
50 g
cukru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj trochę cukru i pozostaw do wyrośnięcia. W tym czasie w odpowiednim naczyniu zmieszaj przesianą mąkę, rozpuszczone masło, jajka, cukier, szczyptę soli i wyrób z tego gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Następnie wyjmij je na stolnicę, lekko ugnieć i włóż na posmarowany talerz crisp do mikrofalówki.
  3. Krawędzie ciasta lekko unieś. Posyp tartą bułką, na to wysyp jagody i na wierzch kruszonkę. Na programie Crisp w mikrofalówce piecz przez 10 minut.
  4. Ja wyrośnięte ciasto mieszałam w maszynie do chleba z programem Ciasto. Ponieważ dawałam mrożone jagody z zamrażarki, trwało to trochę dłużej – około 18 minut, a potem jeszcze z programem Grill pozostawiłam aby odrobinę zbrązowiało – około 2 minut, bałam się aby nie stało się twarde. 

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz