NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Kakaowe serduszka z czekoladą
Kakaowe serduszka z czekoladą
Przepis Kakaowe serduszka z czekoladą
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   13.11.2021

Kakaowe serduszka z czekoladą

Kolejny świetny przepis na doskonałe świąteczne ciasteczka. Kolorystycznie doskonale pasują a pod względem smaku są fantastyczne. Wierzch polałam rozpuszczoną czekoladą i ozdobiłam je kwiatkami z marcepana.

35 min.
Przygotowanie
8 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

240 g
mąki
50 g
cukru pudru
1 czubata łyżka
kakao
pół łyżeczki
mielonego cynamonu
150 g
masła
2 szt.
żółtek
szczypta
soli
1 opakowanie
cukru waniliowego

Krem:

100 g
masła
1 łyżeczka
cukru pudru
100 g
mleka skondensowanego
100 g
miękkiej gorzkiej czekolady
do smaku
rum

Poza tym:

mąka na stolnicę
papier do pieczenia
rozpuszczona gorzka czekolada na polewę
marcepanowe kwiatuszki zabarwione kakao
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na krem zmiksuj masło z cukrem pudrem, potem zmiksuj z mlekiem skondensowanym i miękką czekoladą oraz dodaj do smaku rum.
  2. Na stolnicy przesiej mąkę z cukrem pudrem i kakao, dodaj pozostałe składniki i wyrób miękkie ciasto, które zawiń w folię spożywczą i pozostaw na trochę w lodówce.
  3. Wystudzone ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm i foremką wykrawaj serduszka. Piecz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170°C przez 7-8 minut. Upieczone ostygnięte serduszka sklejaj po dwa odrobiną kremu i włóż je na dwie godziny do lodówki. W tym czasie przygotuj kwiatki z marcepana.
  4. Ostygnięte serduszka z wierzchu zamocz w rozpuszczonej czekoladzie i ozdób marcepanowym kwiatkiem.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od Sladkosti

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz