NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Karkówka farmera w cebuli i piwie
Karkówka farmera w cebuli i piwie
Przepis Karkówka farmera w cebuli i piwie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   11.6.2021

Karkówka farmera w cebuli i piwie

Użyłam przyprawy steak farmera, ale jeśli nie uda Ci się jej kupić to nie szkodzi. Przyprawa zawiera mielony suszony czosnek, sól, mielony czarny pieprz, suszoną natkę pietruszki, mieloną szałwię. Ale w supermarkecie zwykle dostępna jest też ta przyprawa, którą ja kupiłam.

Składniki
2x 200 g
plastry karkówki z kością
1 łyżka
przyprawy Steak farmera (Vitana)
2 łyżka
oleju
2 szt.
dużej cebuli
200 ml
jasnego piwa
50 ml
wywaru lub wody
1 łyżka
smalcu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Plastry karkówki o grubości 2 cm pokrop olejem i posyp przyprawami. Pozostaw w lodówce na 24 godziny. Przed właściwym przygotowywaniem pozostaw w temperaturze pokojowej przez mniej więcej godzinę. Następnie na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju prędko opiecz z obu stron (z każdej 3 minuty).
  2. Do naczynia żaroodpornego daj smalec i pokrojoną w półksiężyce cebulę. Włóż mięso a drugą cebulę również pokrojoną w półksiężyce połóż na mięsie. Zalej piwem i przykryj pokrywką lub folia aluminiową.
  3. Włóż do piekarnika i piecz przez godzinę w temperaturze 220 stopni.
  4. Następnie odkryj, podlej wodą i dopiecz aż osiągnie właściwy kolor. Poczekaj aż sos trochę odparuje. Cebula łagodzi goryczkę piwa. Podawaj np. z gotowanymi ziemniaczkami.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz