NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Karkówka zapiekana z ziemniakami i bitą śmietaną
Karkówka zapiekana z ziemniakami i bitą śmietaną
Przepis Karkówka zapiekana z ziemniakami i bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   8.5.2021

Karkówka zapiekana z ziemniakami i bitą śmietaną

Fantastyczny obiad, po którym będziesz się oblizywać jeszcze przez 4 godziny. Pieczone mięso, u nas w domu jest to klasyczna karkówka, ale możesz również zrobić to ze schabu lub z żeberek, lub jeśli lubisz mięso drobiowe to możesz wziąć udka z kurczaka albo nawet piersi a do tego chrupiące ziemniaczki posypane czerwoną mieloną papryką i curry. To wszystko piecz razem w jednym naczyniu żaroodpornym zalane śmietaną. Ta chrupiąca skórka na ziemniakach jest doskonała.

Składniki

Podstawa:

4 plastry
o grubości 1 cm karkówki wieprzowej bez kości
4 ząbki
czosnku
do smaku
grubo mielona przyprawa do steaków lub pieprz i sól
4 łyżki
oleju
3 szt.
cebuli
3 łyżki
oleju
2 łyżeczki
cukru

Na ziemniaki:

8 szt.
średnio dużych ziemniaków
1 łyżeczka
słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka
mielonego curry
do smaku
sól
250 ml
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przypraw rozbite tłuczkiem mięso, dodaj wyciśnięty przez prasę czosnek, sól oraz olej i wszystko wetrzyj w mięso. Pozostaw na noc w lodówce w zamkniętym pojemniku.
  2. Obrane ziemniaki pokrój na plasterki o grubości 5mm i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Przełóż do miski, dodaj przyprawy oraz sól i porządnie wymieszaj.
  3. Na patelnię daj olej i szybko podsmaż mięso aby się delikatnie ścięło. Do podsmażonego mięsa dodaj pokrojoną w półksiężyce cebulę oraz cukier i poczekaj aż się lekko skarmelizuje. Do naczynia żaroodpornego ułóż na dnie skarmelizowaną cebulę, na ro mięso a na każdym plastrze mięsa kółeczka ułożone z dwóch ziemniaków.
  4. Wszystko zalej śmietaną kremówką, przykryj i daj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st na około 40 minut. Następnie odkryj i dopiekaj jeszcze kolejne 20 minut.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz