NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Karmelowa baśń - szybka i doskonała rolada z mlekiem skondensowanym
Karmelowa baśń - szybka i doskonała rolada z mlekiem skondensowanym
Przepis Karmelowa baśń - szybka i doskonała rolada z mlekiem skondensowanym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   12.9.2022

Karmelowa baśń - szybka i doskonała rolada z mlekiem skondensowanym

Nie trzeba gotować żadnego karmelu z cukru a mimo to można przygotować doskonałą karmelową roladę, która zniknie z blaszki w kilka minut. Mogę Wam to zagwarantować.

35 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
100 g
cukru pudru
1 łyżka
kwaśnej śmietany
100 g
mąki
120 g
mielonych orzechów włoskich

Krem:

1 puszka
karmelowego mleka skondensowanego
150 g
masła
300 ml
mleka
1 op.
budyniu karmelowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka ubij z cukrem (50g) i śmietaną na sztywną piankę. W drugiej misce ubij białka z cukrem (50g) na sztywną błyszczącą pianę i stopniowo, po trochę tę pianę wymieszaj już tylko drewnianą łyżką z pianką z żółtek.
  2. Dodaj mąkę z mielonymi orzechami i delikatnie wymieszaj.
  3. Przygotowane ciasto nałóż w cienkiej warstwie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozetrzyj.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Po upieczeniu na ciasto połóż ściereczkę i razem z papierem zroluj ciasto i pozostaw je tak do ostygnięcia. Po ostygnięciu usuń papier.
  5. Z mleka i budyniu karmelowego w proszku ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Budyń zakryj folią spożywczą, tak, aby folia dotykała powierzchni, nie powstanie w ten sposób tzw. "skórka".
  6. Masło ubij na piankę, dodaj karmelowe mleko skondensowane i stopniowo również ostygnięty budyń. Ciasto posmaruj kremem i zroluj. Wierzch posmaruj pozostałym kremem i ozdób orzechami.
  7. Pozostaw w lodówce aby stężało.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz