NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Karmelowe ciastka polane polewą czekoladową
Karmelowe ciastka polane polewą czekoladową
Przepis Karmelowe ciastka polane polewą czekoladową
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   6.12.2021

Karmelowe ciastka polane polewą czekoladową

Doskonały przepis, który na Boże Narodzenie z pewnością pokochasz. Ciasto jest kruchutkie a jednocześnie delikatne, krem jest delikatny z karmelowego mleka skondensowanego a na wierzchu cienka warstwa czekolady.

45 min.
Przygotowanie
7 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

250 g
mąki
50 g
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
140 g
masła
2 szt.
żóltek

Krem:

1 puszka
karamlowego mleka skondensowanego
250 g
masła

Wierzch:

polewa czekoladowa
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników na ciasto zrób kulkę, którą zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Po godzinie wyjmij ciasto i odrywaj z niego mniejsze kawałki, które wkładaj do foremek.
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 7 minut (zależy od wielkości foremek - obserwuj).
  4. Masło zmiksuj razem z karmelowym mlekiem skondensowanym na gładki krem, który przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i strzykaj do tartaletek.
  5. Daj do lodówki aby krem stężał a potem zamocz w polewie czekoladowej.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz