NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Kasztanowy cheesecake
Kasztanowy cheesecake
Przepis Kasztanowy cheesecake
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.3.2022

Kasztanowy cheesecake

Przepisów na cheesecake nigdy za wiele. Ja bardzo je lubię i dlatego wypróbowuję różne smaki. Tym razem cheesecake z puree z jadalnych kasztanów w trochę zdrowszej wersji. Ja użyłam domowego puree z jadalnych kasztanów, ale możesz je też kupić w sklepie.

35 min.
Przygotowanie
7 min.
Gotowanie
Składniki

Spód

150 g
zmiksowanych płatków owsianych
50 g
mielonych orzechów włoskich
50 g
puree z jadalnych kasztanów
50 g
masła
20 g
miodu

Nadzienie

500 g
delikatnego twarogu
200 g
cream cheese/ serka do smarowania
250 g
puree z jadalnych kasztanów
30 g
miodu
1 sztuka
jajko
1 łyżka
budyniu

Polewa

100 g
białej czekolady
10 g
gorzkiej czekolady
30 g
oleju kokosowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki na spód wymieszaj i daj do okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie dociśnij na całym dnie formy i na krawędziach. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 7 minut.
  2. Twaróg i serek do smarowania zmiksuj, stopniowo dodawaj jajko, puree z jadalnych kasztanów, miód i budyń. Ja użyłam domowego puree z jadalnych kasztanów, które było dość słodkie, dlatego w razie potrzeby użyj więcej słodziku. Nadzienie daj na wcześniej podpieczony spód i piecz w temperaturze 155 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia w piekarniku.
  3. Na ostygnięty cheesecake daj polewę, którą przygotuj rozpuszczając czekoladę z olejem kokosowym. Tak przygotowane ciasto odłóż do lodówki, idealnie na całą noc.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz