NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Klasyczna dwukolorowa rolada
Klasyczna dwukolorowa rolada
Przepis Klasyczna dwukolorowa rolada
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   13.4.2021

Klasyczna dwukolorowa rolada

Klasyczna dwukolorowa rolada, która jest bardzo łatwa do przygotowania.

55 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

7 szt.
jajek
10 łyżek
cukru
1 łyżka
kakao
3 łyżki
mąki
1/2 łyżeczki
sody spożywaczej

Krem:

4 szt.
jajek
100 g
cukru
4 łyżki
mąki
300 ml
mleka
2 tabliczki
ciemnej czekolady
250 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, kakao, sodą spożywczą i żółtkami. Delikatnie drewnianą łyżką dodaj ubitą pianę z białek. Przygotowane ciasto daj do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
  2. Upieczone ciasto wyjmij i natychmiast zroluj je z wilgotną ściereczką.
  3. Do mleka dodaj mąkę, cukier i jajka. Dokładnie wymieszaj, aby nie mieć żadnych grudek i daj aby się gotowało na ogniu. Gotuj aż zgęstnieje. Gęstą masę odstaw i dodaj masło. Rozpuść je mieszając. Masę podziel na dwie połowy i do jednej dodaj połamaną na kosteczki czekoladę.
  4. Rozwiń roladę, posmaruj białym i ciemnym kremem i ostrożnie zwiń z powrotem.
  5. Pozostaw aby stężała i ozdób zgodnie z własną fantazją. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz