NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Kruche ciasteczka Klasyczne kruche ciasto
Klasyczne kruche ciasto
Przepis Klasyczne kruche ciasto
NajKasia    ·   26.11.2021

Klasyczne kruche ciasto

Kocham pieczenie z kruchego ciasta. Super się je formuje a wypieki mają długi okres trwałości. To stary przepis, którego chętnie używam podczas pieczenia. To podstawowe ciasto, które mogę zmieniać dodając do niego kakao lub mielone orzechy w zależności od tego, na co mam ochotę lub czego potrzebuję.

Składniki
370 g
mąki
250 g
masła
120 g
cukru pudru
1/2 szt.
cytryny - skórka
1 szt.
żółtko
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przesianą mąkę, cukier puder i startą skórkę z cytryny wymieszaj w misce, dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz żółtko. Wyrób kulkę, ciasta nie wyrabiaj zbyt długo, wystarczy krótko. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i możesz wykrawać różne kształty. Piecz w temperaturze 180 stopni tylko 5-7 minut. Uważaj bo ciasto się bardzo szybko upiecze (przy dłuższym pieczeniu może wyschnąć).
  3. Na blaszce możesz położyć papier do pieczenia albo możesz ją tylko lekko posmarować masłem.
  4. Gotowe kruche ciasteczka sklejaj marmoladą i posyp cukrem pudrem.

Źródło: Adkas

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz