NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Klasyka naszych babć - pyszny jabłecznik
Klasyka naszych babć - pyszny jabłecznik
Przepis Klasyka naszych babć - pyszny jabłecznik
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   20.7.2021

Klasyka naszych babć - pyszny jabłecznik

Doskonały a przede wszystkim soczysty jabłecznik z przepisu od mojej babci. Teraz już sama jestem babcią i bardzo lubię piec dla moich wnuków, szczególnie moje ulubione ciasta, które pamiętam z dzieciństwa.

35 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

350 g
mąki
150 g
cukru pudru
250 g
margaryny
2 szt.
żółtek
1 małe opakowanie
proszku do pieczenia

Nadzienie:

1 kg
tartych jabłek
150 g
cukru
1 opakowanie
cukru waniliowego
mielony cynamon

Na wierzch:

cukier puder
cukier waniliowy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej i dodaj margarynę, żółtka oraz cukier puder i wyrób z tego  gładkie ciasto.
  2. Podziel na dwie połowy. Jedną połowę rozwałkuj na stolnicy do rozmiaru blaszki, ciasto daj również na boki.
  3. Nałóż warstwę przygotowanych jabłek. Przykryj drugą połową ciasta.
  4. Posmaruj mlekiem, nakłuj widelcem i upiecz. Blaszka o wymiarach 30x40 cm. Temperatura 180 ° C 30 minut lub według potrzeb.
  5. Nadzienie: jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach, odstaw na chwilę, zlej sok, dodaj cukier, cukier waniliowy i mielony cynamon do smaku.
  6. Po upieczeni posyp cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pozostaw do ostygnięcia, pokrój i podawaj. Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej  
kucharki - Blažena Sadovská

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz