NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Kluski z makiem (tradycyjne ciasto ziemniaczane)
Kluski z makiem (tradycyjne ciasto ziemniaczane)
Przepis Kluski z makiem (tradycyjne ciasto ziemniaczane)
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   20.5.2021

Kluski z makiem (tradycyjne ciasto ziemniaczane)

Stara dobra klasyka, która znika z talerza w kilka sekund. Jeśli lubisz mak to dodaj go znacznie więcej niż ja. Ja raczej wolę dać mniejszą porcję maku. Ciasto ziemniaczane z mąką grubo mieloną (nie używaj drobno ani bardzo drobno mielonej mąki, prawdziwe ciasto ziemniaczane jest tylko z mąki grubo mielonej) gotowane we wrzącej wodzie w kształcie wałeczków, z posypką z mielonego maku i cukru pudru Niektórzy lubią również wersję z orzeszkami ale to już Twoja decyzja, jaką posypkę wybierzesz.

Składniki

Ciasto:

400 g
ziemniaków (bez skórki)
150 g
mąki grubo mielonej
1 szt.
jajko
1 łyżka
octu
1 łyżeczka
soli

Do podania:

mielony mak
cukier puder
rozpuszczone masło
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ziemniaki ugotuj ze skórką dzień wcześniej. Następnego dnia je obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastycznie, nieklejące się ciasto.
  2. Stolnicę delikatnie posyp skrobią ziemniaczaną a ciasto podziel na dwie połówki. Z każdej połówki uformuj wąż i pokrój na kawałki, które uformuj do kształtu wałeczków.
  3. W osolonej wrzącej wodzie gotuj 5 minut od momentu, gdy kluski wypłyną na powierzchnię. Delikatnie pomieszaj je drewnianą łyżką aby nie lepiły się do dna garnka.
  4. Na talerzach posyp makiem i cukrem oraz polej rozpuszczonym masłem.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz