NajPrzepis.pl Desery Kołacze Kokosowe ciasto z pysznym kremem
Kokosowe ciasto z pysznym kremem
Przepis Kokosowe ciasto z pysznym kremem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.4.2021

Kokosowe ciasto z pysznym kremem

Doskonałe kokosowe ciasto z kremem budyniowym. Fantastyczny kokosowy i kremowy deser.

45 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

300 g
mąki
150 g
cukru pudru
150 g
masła
1 szt.
jajko
2 łyżka
kakao
1 małe op.
proszku do pieczenia
sok pomarańczowy

Nadzienie kokosowe:

7 szt.
białek
150 g
cukru
200 g
wiórków kokosowych

Krem:

7 szt.
żółtek
1 op.
budyniu waniliowego
400 ml
mleka
1 op.
cukru waniliowego
150 g
cukru pudru
150 g
masła
1 szt.
pomarańcza - skórka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 32 x 24 cm, którą wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  2. Jajko wymieszaj z cukrem i stopniowo dodawaj mąkę, proszek do pieczenia, masło oraz kakao i ugniataj. Stopniowo dodawaj sok pomarańczowy i wyrób gładkie ciasto.
  3. Ciasto podziel na 2 części. Jedną część odłóż do lodówki a jedną rozwałkuj do rozmiaru blaszki.
  4. Przygotuj krem kokosowy. Białka ubij z cukrem na pianę i stopniowo dodawaj wiórki kokosowe. Krem kokosowy ułóż na blaszce, na której jest położony rozwałkowany płat ciasta i przykryj drugim rozwałkowanym płatem ciasta.
  5. Tak przygotowaną blaszkę piecz przez 20 minut.
  6. Przygotuj krem. Do mleka daj budyń, żółtka, cukier waniliowy i utrzyj gęsty krem. Odstaw i dodaj startą skórę pomarańczową. Pozostaw do ostygnięcia.
  7. Masło z cukrem pudrem ubij do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj ostygnięty budyń.
  8. Tak przygotowany krem ułóż na upieczone i ostygnięte ciasto. Ozdób czekoladą startą na tarce. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz