NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka kokosowe Kokosowe waniliowe rogaliki
Kokosowe waniliowe rogaliki
Przepis Kokosowe waniliowe rogaliki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.11.2021

Kokosowe waniliowe rogaliki

Nareszcie znalazłam dobry przepis na pachnące kokosowe rogaliki, które nam smakują... odkąd pierwszy raz spróbowałam je zrobić zaliczam je do naszych ulubionych. Rogaliki są bez jajka, szybkie, proste, kruchutkie i pachnące i nie trzeba ich piec o wiele wcześniej jak tych z niektórych innych przepisów.

Składniki
250 g
mąki
200 g
masła
100 g
wiórków kokosowych
50 g
cukru pudru
2 łyżki
rumu
cukier puder i cukier waniliowy do obtaczania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki wymieszaj rękoma w misce (masło możesz wcześniej zostawić w ciepłym miejscu aby zmiękło). Ciasto wyrabia się trochę ciężko ale trzeba cierpliwie wyrabiać dopóki wszystkie składniki nie połączą się razem. Jeśli naprawdę nie dajesz rady z nim pracować to ostrożnie (łyżka po łyżce) dodaj trochę mleka (ale jeśli nie musisz to nie dawaj).
  2. Następnie ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę, wyrób chlebek i daj go do lodówki aby porządnie się schłodził ponieważ z miękkim ciastem źle się pracuje.
  3. Po około 1 - 2 godz. wyjmij ostygnięte ciasto z lodówki i na stolnicy rękoma uformuj wałek, pokrój go na takie same kawałki i z każdego rękoma zrób rożek.
  4. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie kładź ich zbyt gęsto, ja mam blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm i piekę jednorazowo 20 rogalików (5 rzędów po 4 szt.).
  5. Piekłam w temperaturze 180 ° przez około 10 minut (kieruj się jednak swoim piekarnikiem - każdy piekarnik piecze trochę inaczej). Rogaliki po upieczeniu powinny pozostać ładnie blade, tylko od spodu powinny być upieczone na jasno brązowy kolor.
  6. Nie piecz ich niepotrzebnie zbyt długo, aby się nie wysuszyły. Pozostaw je na blaszce do ostygnięcia (po upieczeniu są bardzo miękkie i kruche, wyglądają jak niedopieczone ale niech to Cię nie zmyli) i jeszcze letnie obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Z tej ilości ciasta zrobiłam około 50 rogalików.

Mój blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz