NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Waniliowe rogaliki Kokosowe waniliowe rogaliki. Są tak fantastyczne, że będę je robiła nawet w lecie.
Kokosowe waniliowe rogaliki. Są tak fantastyczne, że będę je robiła nawet w lecie.
Przepis Kokosowe waniliowe rogaliki. Są tak fantastyczne, że będę je robiła nawet w lecie.
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.10.2021

Kokosowe waniliowe rogaliki. Są tak fantastyczne, że będę je robiła nawet w lecie.

Waniliowe rogaliki zaliczają się do podstawowych słodyczy świątecznych w mojej rodzinie. Ja robię te rogaliki też w lecie, chociaż wiem, że zwykle kojarzą się one z Bożym Narodzeniem.

40 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki
250 g
mąki
200 g
masła
100 g
wiórków kokosowych
50 g
cukru pudru
2 łyżki
rumu
cukier puder i cukier waniliowy do obtoczenia
czekolada do namoczenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę przesiej przez sito, dodaj pokrojone w kostę masło, wiórki kokosowe, rum, cukier puder i zrób z tego kulkę ciasta. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw co najmniej na godzinę do lodówki.
  2. Po godzinie wyjmij ciasto i na stolnicy uformuj wałek, który pokrój na mniejsze kawałki i zrób z nich rogaliki.
  3. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  4. Rogaliki po upieczeniu powinny uzyskać złocisty kolor.
  5. Nie piecz ich zbyt długo, aby nie były zbyt twarde. Po upieczeniu obtocz je w mieszance cukru pudru i cukru waniliowego a końcówki zamocz w czekoladzie.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz