NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka kokosowe Kokosowo-migdałowe słodkości nadziewane kremem karmelowym
Kokosowo-migdałowe słodkości nadziewane kremem karmelowym
Przepis Kokosowo-migdałowe słodkości nadziewane kremem karmelowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   8.11.2021

Kokosowo-migdałowe słodkości nadziewane kremem karmelowym

Niebo w gębie - tak nazywam te ciasteczka. Z wiórkami kokosowymi i migdałami, nadziewane kremem karmelowym z likierem a do tego na wierzchu polewa cytrynowa. Ładnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują.

35 min.
Przygotowanie
9 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

200 g
mąki
50 g
wiórków kokosowych
50 g
tartcyh obranych migdałów
1 opakowanie
cukru waniliowego
50 g
cukru pudru
100 g
masła
1 szt.
jajko
2 szt.
żółtko
szczypta
soli
1 płaska łyżeczka
skórki z cytryny

Krem:

100 g
masła
1 łyżeczka
cukru pudru
100 g
mleka skondensowanego
2-3 łyżki
likieru kokosowego

Polewa:

cukier puder
białko
likier kokosowy

Poza tym:

mąka na stolnicę
papier do pieczenia
marmolada o wyrazistym smaku
rozpuszczona gorzka czekolada
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Masło zmiksuj z łyżką cukru do osiągnięcia piany, dodaj skarmelizowane mleko skondensowane i cały krem dopraw likierem kokosowym. Nada mu doskonały smak.
  2. Ze składników na ciasto zrób kulkę, którą zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki. Nie zapomnij przesiać mąki z cukrem pudrem.
  3. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj na cieńszy płat, z którego wykrawaj owale. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 8-9 minut.
  4. Następnie sklej ciastka kremem i wierzchnią część zamocz w polewie (białka ubij z cukrem do osiągnięcia pianki i dodaj likier).
  5. Gdy polewa zastygnie na wierzchu narysuj czekoladową literę "L".

Mój blog: Sladkosti

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz