NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Kokosowy tort z kuleczkami Rafaello - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Kokosowy tort z kuleczkami Rafaello - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Kokosowy tort z kuleczkami Rafaello - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   9.9.2021

Kokosowy tort z kuleczkami Rafaello - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI

Kokosowy tort z kuleczkami Rafaello któremu nie oprze się żaden śmiertelnik. Prosty do przygotowania a jednocześnie bardzo smaczny. Będzie w stanie go przygotować nawet osoba początkująca więc nie czekaj tylko idź kupić składniki i możesz rozpoczynać pracę. Zupełnie serio polecam. Jeden z moich ulubionych ponieważ uwielbiam wiórki kokosowe.

Składniki

Ciasto:

7 szt.
jajek
200 g
cukru
120 g
mąki
75 g
skrobi kukurydzianej
1 op.
cukru waniliowego

Krem:

400 ml
mleczka kokosowego
3 łyżki
mąki
1 łyżka
skrobi kukurydzianej
150 g
masła
150 g
cukru pudru
200 ml
śmietany kremówki
1 kubek
wiórków kokosowych

Ozdoba:

wiórki kokosowe
kulki Rafaello
bita śmietana
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do połowy mleczka kokosowego dodaj mąkę i skrobię kukurydzianą. Dokładnie wymieszaj aby nie mieć grudek.
  2. Drugą połowę mleka podgrzej na ogniu. Gdy mleko jest ciepłe dodaj do niego mleko kokosowe z mąką i skrobią i połącz.
  3. Gotuj na małym ogniu dopóki masa nie zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia (do temperatury pokojowej).
  4. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki, dodaj cukier puder - znów porządnie zmiksuj mikserem. Stopniowo dodawaj ostygniętą masę mleczną i znów miksuj. Gdy masa już jest zmiksowana dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
  5. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj ją do masy kokosowej. Tak przygotowane nadzienie daj do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
  6. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier, cukier waniliowy i wymieszaj mikserem do osiągnięcia pianki. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie do piany dodaj piankę z żółtek i wymieszaj. Stopniowo dodawaj skrobię oraz mąkę, którą przesiej przez sito i mieszaj drewnianą łyżką.
  7. Tak przygotowane ciasto włóż do tortownicy o średnicy 24 cm, ładnie wygładź i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni aż będzie złociste. Pozostaw do ostygnięcia na kratce. Następnie ostygnięte ciasto przekrój na 3 części. Wierzch i boki odkrój.
  8. Każdą część posmaruj nadzieniem i połóż je jedna na drugiej. Wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Posyp wiórkami kokosowymi aby tort wyglądał pięknie. Ozdób bitą śmietaną i kuleczkami Rafaello. Smacznego :)
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz