NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Kopiec kreta Kopiec kreta na blaszkę
Kopiec kreta na blaszkę
Przepis Kopiec kreta na blaszkę
NajKasia    ·   26.4.2021

Kopiec kreta na blaszkę

Mój mąż włożył w markecie do koszyka ciasto "kopiec kreta" w proszku więc spojrzałam na niego i powiedziałam: oszalałeś? już lepiej Ci to sama upiekę.... no i upiekłam.

Składniki

Ciasto:

3 szt.
jajek
180 g
cukru
200 ml
oleju
200 ml
mleka
320 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
3 łyżki
kakao

Krem:

250 ml
mleka
1 i 1/2 torebki
budyniu waniliowego
2 łyżki
cukru
250 g
twarogu
400 g
śmietany
2 op.
cukru waniliowego
250 ml
śmietany kremówki
100 g
startej na tarce ciemnej czekolady

Ponadto potrzebujemy:

banany
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka z cukrem i olejem ubij do osiągnięcia jasnej pianki.
  2. Potem dodaj mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao a na końcu sztywną pianę z białek.
  3. Blaszkę 35x25 wyłóż papierem do pieczenia i piecz ciasto około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
  4. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia, następnie wymieszaj go z twarogiem, śmietaną, cukrem, czekoladą oraz ubitą śmietaną kremówką.
  5. Upieczony i ostygnięty spód wydłub tak, aby pozostało dno o wysokości około 1 cm i brzegi również o wysokości 1 cm.
  6. Wewnątrz ułóż około 4 bananów, posmaruj kremem a na wierzchu posyp rozdrobnionym wydłubanym spodem. Przez noc pozostaw aby się schłodziło w lodówce

Mój blog z Reny: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz